Nikolaj

Nikolaj

Nikolaj på 13 år: Her er ingen ringeklokker, der bimler

Da Nikolai kom på Fjordskolen, oplevede han lige fra den første dag noget helt fantastisk. På Fjordskolen sagde lærerne og pædagogerne til ham, hvad han skulle gøre. Uden at præsentere ham for 117 valgmuligheder.

– De sagde: ”Det her skal du”. Det var fantastisk. Det gav sådan en indre ro, fortæller Nikolai, der har gået på Fjordskolen i godt to år.

Allerede i børnehaven havde Nikolai vist tegn på, at han havde svært ved mange mennesker på en gang. Så da han startede i den lokale folkeskole, var det i en specialklasse med kun 4-5 andre elever. Hans klasse holdt til i skolens kælder.

– Det var fint nok, selv om der ikke var så meget lys. Men vi kunne godt mærke, at dem oven på, det var de almindelige klasser, siger Nikolai, der i dag er 13 år.

​Det kunne ikke blive ved

Sådan gik der et års tid. Men Nikolai kørte sur i det. Han syntes ikke, han lærte noget, og syntes også, det var noget rod, at de taxaer, der kom og hentede ham, konstant skiftede chauffør. Til sidst ville han ikke gå der. Og da der ikke var nogen andre skoler, der kunne ha’ ham, blev han undervist hjemme af sin mor.

Han fik hjemmeundervisning et halvt år. Derefter kom han på en heldagsskole, hvor han var i fem år. Han syntes, der var for mange elever i klassen, for meget uro og for stor udskiftning af lærerne. Han blev mobbet en del, og til sidst ville han ikke derhen. Skolen fandt på at give ham aleneundervisning. Det kunne han rigtigt godt lide – men det kunne ikke blive ved.

​Går i en lille klasse

Så var det, kommunen fandt Fjordskolen. Og Nikolai fandt noget indre ro ved at få at vide, at ”sådan og sådan er det her”. Han blev heller ikke mobbet, det har han ikke oplevet en eneste gang siden.
– Her er ro og fred. Ingen kæmpe klasser, og ingen ringeklokker, der bimler, siger Nikolai.
Nikolai går i en lille klasse. De fleste af hans klassekammerater går i 7. Klasse lige som ham selv. De er også sammen i fritiden og spiller Xbox One. Og Nikolai har været med ude og hjælpe til på en gård, som ejes af en morfar til en af klassekammeraterne. I undervisningen er lærerne gode til både at give Nikolai udfordringer og noget, han har nemmere ved. Han har også fået fysik-kemi nu, som han længe har ønsket sig.

​Vil gerne være noget med traktorer

Det er Fjordskolens egne lærere og pædagoger, der er chauffører og skiftes til at hente eleverne i skolens egne biler om morgenen og køre dem hjem, når skoledagen er forbi.
– Det vil sige, at det er nogle, der kender os, og som vi kender. Det er godt, siger Nikolai.
Nikolai er glad for naturen. Den er der masser af rundt om Fjordskolen. Han kan lide at fiske, gå en lang tur og at sejle. Alt det er der rig lejlighed til på skolen, fordi lærerne og pædagogerne bruger naturen i undervisningen og på de mange ture.
Og så håber han, at han snart skal i noget mere praktik. Han vil gerne arbejde med noget med traktorer, når han bliver ældre, og han har allerede været i praktik en dag som liftmekaniker.